Macramé garen van Huisje van Katoen

Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat je wilt starten met macramé je door de bomen het bos niet meer ziet en jezelf afvraagt: Welke macramé garens zijn er allemaal?  Hieronder lees je over de verschillende soorten macramé garens van Huisje van Katoen.

Een knoopje hier, een lusjes daar en het touw over elkaar heen slaan. In de wereld van macramé zijn er ontzettend veel verschillende soorten knopen, maar er zijn maar een paar soorten garens. Hoofdzakelijk wordt er geknoopt met single strand, een gevlochten koord of een gedraaid koord. Hoewel je met alle garens leuke macramé projecten kan maken, maakt het wel degelijk verschil uit welk soort garen je gebruikt. Wanneer je een wandhanger maakt met gedraaid koord van 3 mm dik heeft deze een heel andere uitstraling dan als je diezelfde hanger met bijvoorbeeld Barbante XL maakt. Wat is het verschil tussen deze verschillende garens en wanneer gebruik je welk garen? Wij leggen je uit welk garen je het beste kunt gebruiken.

macrame koord 3mm

Single Strand garen

Single Strand garen bestaat uit een heleboel draadjes die samen 1 draad vormen. Wist je dat een draad soms wel uit 80 tot 100 draden kan bestaan? Huisje van Katoen heeft Single Strand garen in de diktes van 3 mm  t/m 5 mm. Het dunnere garen is perfect om fijner knoopwerk mee te maken, zoals windlichten, dromenvangers, raamgordijnen of kussens. Het dikkere garen heeft een robuustere uitstraling, waardoor je een ‘stoerder’ effect krijgt. Voorbeelden van het Single Strand garen van Huisje van Katoen zijn Barbante XL & Barbante XXL, Maksimop en Single Strand garen met ons eigen label. Wil jij jouw huis een boho uitstraling geven? Dan leent dit garen daar zich perfect voor. Single Strand wordt ook wel ‘single twist’ genoemd.

macrame koord single strand

 

Gevlochten Koord

Een gevlochten koord is – zoals de naam doet vermoeden – een heel strak en heel stevig gevlochten koord. Huisje van Katoen heeft meerdere soorten gevlochten koorden. Zo heb je gevlochten koord van 3 mm in een naturel kleur, dit koord wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de vleugels van een macramé engel. Ook in het assortiment van Huisje van Katoen vind je Pamela, dit koord is ca. 3,5mm dik en is uitermate geschikt voor plantenhangers, tassen, manden en wandhangers. Pamela is er ook in een dikkere variant, namelijk ‘Paulina Chunky Twine’. Paulina is net als Pamela uitermate geschikt voor plantenhangers, manden en wandhangers. Gevlochten koord wordt ook wel ‘braided cord’ genoemd. Gevlochten koord kan je niet uitkammen.

 

Pamela gevlochten macramé haak garen naturel

Gedraaid koord

Anders dan bij een gevlochten koord bestaat het gedraaide koord uit 3 of 4 draden die om elkaar heen gedraaid zijn, net als touw. Het voordeel hiervan is dat dit garen uitkambaar is en het een echte knoop uitstraling heeft. Het gedraaide koord is ideaal voor het maken van allerlei woonaccessoires, zoals wandkleden, plantenhanger, windlichten, onderzetters, manden, of een kleed.

Het gedraaide koord is het meeste gebruikte koord voor macramé en daarom is het assortiment hierin ook het grootst. De gedraaide koorden variëren van 1 mm t/m 4 mm dikte in het assortiment van Huisje van Katoen. 1 mm koord is uitstekend geschikt voor micro macramé, maar ook voor kleine projecten die een wat steviger koord nodig hebben. Of wat dacht je van borduren met dit garen, voor het maken van sieraden of voor het -niet zo bekende, maar o zo leuke – string art

Hoe dikker het garen, hoe meer je nodig hebt en hoe robuuster je project wordt. Voor bijvoorbeeld een plantenhanger is het 3 mm koord het meest gebruikt. 4 mm wordt veel gebruikt voor de echte hele grote projecten, een wandhanger van bv 1,5 meter of bijvoorbeeld voor een schommel. Welk gedraaid koord je moet hebben voor jouw project is niet zo 1,2,3 te zeggen. Wat vind je mooi, welke kleur spreekt jou aan? Hou je van accessoires met een fijne en zachte uitstraling of mag het wel wat stoerder? Stel jezelf deze vragen af als je op zoek bent naar gedraaid koord voor jouw projecten. Voorbeelden van gedraaid koord: 3mm 130 meter, 4mm 200 meter,  Moppari, Kieppari en draad met glitter

.Macrame koord 3mm 3 strengs 130 meter

Koord voor buiten

Naast deze drie verschillende koorden hebben we bij Huisje van Katoen ook speciaal touw voor buiten. Hierdoor kun jij je ook uitleven met macramé projecten voor buiten. Het koord heeft een dikte van 3mm én van 5 mm en bestaat uit 3 strengen gedraaid gerecycled polyester koord. Het voordeel is dat dit koord mooi blijft in weer en wind. Ideaal dus om een hangmat, schommels of een buitenstoel te maken. Grote projecten hebben we er zelf nog niet mee gemaakt, maar kijk eens bij het aanbod van pakketten die met dit koord zijn geknoopt. Als je eenmaal met dit koord geknoopt hebt ben je verliefd en wil je hier echt meer van maken. Let maar op!

gerecyclede polyester macrame koord

 

Met welk garen ga jij knopen?

Wat het fijnste koord is om te gebruiken voor macramé projecten is helemaal aan jou. Het is afhankelijk van wat je wilt maken, wat voor uitstraling je werk(je) moet hebben en met welk touw je feeling hebt. Door verschillende koorden uit te proberen ga je vanzelf een voorkeur krijgen voor het koord waar je het liefst mee wil werken. Het is ontdekken, zoeken, kijken, knopen, voelen en proberen!

Wist je dat?

  • Je met macramé koord ook uitstekend kunt haken?
  • Onze koorden nagenoeg niet rekken, waardoor ze heel goed geschikt zijn voor plantenhangers?
  • Voor het uitkammen van je werk (bijvoorbeeld een macramé veer)  je niet een speciale macramé kam nodig hebt. Je kunt dit prima met een zakkammetje of vlooienkam van je hond of kat doen?
  • 95% van de garens van Huisje van Katoen gerecycled en/of duurzaam zijn?
  • Huisje van Katoen heel veel DIY pakketten voor macramé heeft, voor zowel een beginnend knoper als een gevorderd knoper?
  • Dat alle patronen die bij de DIY pakketten horen duidelijk zijn en we hier bijna nooit vragen over ontvangen?
  • Er een aantal gratis macramé patronen op onze website staan?
  • Dat Huisje van Katoen ook heel veel accessoires heeft die je kunt gebruiken voor veel macramé projecten? (zoals metalen en houten ringen)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *