Tijdens een warme avond in de lente, zomer of nazomer is er niets zo sfeervol als een prachtig verlichte tuin of balkon. Met verlichting maak je in een handomdraai jouw tuin of balkon tot een oase van rust en gezelligheid. Het maakt niet uit of je een grote tuin met veranda, een kleine tuin of een knus balkon hebt, er zijn talloze creatieve manieren om je buitenruimte te verlichten. We vertellen jou de 5 leukste manieren voor verlichting buiten op het balkon of in de tuin.

Verlichting buiten: lantaarns en lampionsnoeren

Lantaarns zijn al van oudsher hét middel voor verlichting buiten. Vaak zie je ze bij voordeuren staan, maar ze zijn net zo leuk voor in de tuin of balkon. Plaats ze op de grond, hang ze aan haken of plaats ze op tafels voor een warm en gezellig licht. Kies voor lantaarns met kaarsen of LED-lampen voor een veilige en duurzame keuze. Daarnaast zijn ook lampioensnoeren favoriet. Met een lampioensnoer geef je een speelse en feestelijke sfeer toe aan je tuin of balkon. Hang ze langs de reling van je balkon of tussen de bomen in je tuin voor een betoverend effect. Combineer verschillende kleuren en maten om een unieke uitstraling te creëren.

Solarverlichting

Je kan er eigenlijk niet meer omheen: solar verlichting. Wil je milieubewust verlichten en tegelijkertijd kosten besparen? Dan is solar verlichting voor verlichting buiten de perfecte keuze. Deze lampen laden overdag op door zonne-energie te absorberen en geven ’s avonds een subtiel licht af. Solar verlichting heb je in allerlei vormen. Zo zijn er langwerpige staande lampen, ideaal om langs een pad in de tuin neer te zetten. Ook heb je verlichting voor op tuintafels of om op te hangen. Of wat dacht je van leuke lampionnen waar je solar verlichting kan toevoegen?

Gehaakte kroonluchter verlichting buiten

Solar verlichting zelf maken

Wil je zelf lampionnetjes maken? Kies dan voor macarons haken of voor de pippa lampionnen. De macarons en pippa lampionnen hebben verschillende patronen en een kort hengels om op te hangen. Als je een solar lampje wil gebruiken moet deze door de kleinste ring van je lampion of kroonluchter passen. En bedenk wel: het solargedeelte van de lamp moet niet in de lampion zelf hangen, maar echt aan de bovenkant. Anders kan het lampje nog geen zon opvangen en zit je avonds nog steeds in het donker.

Wil je geen gehannes met de solarlampen? Kies dan voor een lichtsnoer met het solargedeelte apart. Deze lichtsnoeren kan je heel gemakkelijk op een donkere plek ophangen, terwijl je het solar gedeelte in de zon legt. Hoe leuk is het om een lichtsnoer of meerdere zelfgemaakte lampionnetjes met solar verlichting buiten te hangen?

Hangende kaarsen en potten voor verlichting buiten

Kaarsen zijn ook zo een all-time’s favoriet. In de zomer zijn citronella kaarsen handig. Ze zorgen niet alleen voor licht, maar houden ook de muggen op afstand. Met kaarsen creëer je een magische sfeer. Je kan kaarsen op de tuintafel zetten, op krukjes of bijvoorbeeld bij de voordeur. Je hebt kaarsen in allerlei vormen, kleine waxinelichtjes voor windlichtjes of grote stompkaarsen voor lantaarns.

macrame windlicht

Windlichtjes knopen voor buiten

Voor een betoverend effect kun je hangende potten met kaarsen toevoegen voor verlichting buiten. Hang glazen potten met kaarsen aan de schutting, haken of in de boom voor een dromerige sfeer. Ideaal zijn bijvoorbeeld de windlichtjes Snoesig. Je maakt de windlichten met macramékoord en er past perfect een leeg pindakaaspotje in. Zet er een ledlichtje in – een waxinelichtje zal wellicht het koordje doorbranden als je deze ophangt – en je hebt een snoezig windlichtje. Met hangende windlichtjes creëer je een intieme ambiance.

Fakkels en vuurkorven

Naast lampionnetjes, kaarsen of lantaarns kan je ook een vuurkorf of fakkels gebruiken voor verlichting buiten. Het lijkt misschien een vreemde eend in de bijt omdat het strikt gezien geen verlichting is. Toch zorgt het vuur ervoor dat het een donkere omgeving verlicht, met als pluspunt dat ze warmte afgeven op een (koele) zomeravond. Fakkels werken op basis van kaarsen of olielampen, ideaal om een pad te verlichten. Een vuurkorf zorgt voor gezelligheid, verlichting en warmte. Kies bijvoorbeeld voor een vuurschaal of een staande vuurkorf op je terras. Zorg wel dat je genoeg ruimte hebt, want het vuur kan warm zijn en er kunnen vuurdeeltjes uit het vuur springen.

De juiste verlichting voor buiten uitkiezen

Bij het uitzoeken of maken van verlichting buiten is het materiaal van belang. Immers je wilt niet dat na een regenbui of een winderige dag jouw verlichting kapot is. Kies daarom voor verlichting die geschikt is voor buitengebruik en bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Zelf verlichting maken? Maak bijvoorbeeld de lampionnen met garen van Huisje van Katoen. Alle kroonluchters en lampionnen kunnen perfect buiten hangen, want na een regenbui droogt de wind de lampion/kroonluchter weer op. De kleur kan verschieten door de zon, maar met het garen en de ringen gebeurt niets. Of je nu kiest voor slingerlichten, solar verlichting, hangende kaarsen of een combinatie: de juiste verlichting voor buiten zal een betoverende sfeer toevoegen aan je tuin of balkon.

Huisje van Katoen
Average rating:  
 0 reviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *