Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis een beetje te vol is en dat je overal losse spullen ziet rondslingeren? Geen zorgen, we hebben allemaal wel eens dagen waarop het lijkt alsof onze spullen een eigen leven leiden en zichzelf vermenigvuldigen. Met paar eenvoudige opbergideeën kun je jouw huis weer omtoveren tot een oase van orde en rust. Opruimen en opbergen hoeft helemaal niet saai te zijn. Met deze praktische tips voor opruimen en opbergen wordt opruimen zelfs nog leuk.  

Haal alles uit de kast bij opruimen

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Het kan enorm bevrijdend werken om door je spullen heen te gaan en echt goed op te ruimen. Oftewel ontspullen, een nieuwe trend op gebied van opruimen. Begin je met opruimen, haal dan eens alles uit de kast. Je ziet direct hoeveel spullen je hebt. Misschien is een deel van de spullen wel overbodig (geworden). Verdeel alle spullen in 3 stapels: ja, nee & misschien. Word je blij van de spullen en/of gebruik je ze regelmatig? Berg ze dan weer terug op in de kast. De andere spullen kun je weggeven of wegdoen. Je zult verrast zijn van de ruimte die je overhoudt in de kasten.

De hoogte in met opruimen

Bij opbergen denk je vaak alleen aan stapelen in de breedte. Maak ook eens gebruik van de verticale ruimte in je huis. Planken, rekken en hangende organizers zijn ideaal om spullen op te bergen zonder waardevolle vloerruimte in beslag te nemen. Hierdoor blijft de ruimte open en luchtig. Een houten ladder is bijvoorbeeld niet alleen een leuk decoratie item, maar is ook handig voor het ophangen van diverse plaids en kleden. Nog ruimte over? Hang dan de plantenhanger Donia erbij.

Rommel, dat kan je in je zak steken!

In het kader van verticaal opbergen zijn opbergzakken als de superhelden van een opgeruimd huis. Waarom? Ze zorgen niet alleen dat rondzwervende spullen op een mysterieuze wijze verdwijnen, ze zijn ook nog eens een leuk item aan de muur.

DIY macramé pakket wandzak opruimen

Kies voor opbergzakken die passen binnen je interieur. Denk aan mooie canvas opbergzakken met lederen accenten voor een rustieke uitstraling. Of ga voor kleurrijke varianten om op te hangen in een kinderkamer. Opbergzakken kan je gemakkelijk zelf maken van stof of garen. Knoop bijvoorbeeld de handige opbergzak Taavi. Perfect om los keukengerei in op te bergen, een handvol pennen of wat klein speelgoed.  

Labelen en een vaste plek

Een andere gouden tip voor een opgeruimd huis is het labelen van spullen. Of het nu gaat om keukenkruiden, kledinglades of opbergdozen, duidelijke labels maken het gemakkelijk om te vinden wat je zoekt. Een vervolg is dat je het beste één plek voor specifieke items kunt gebruiken. Berg huissleutels bijvoorbeeld altijd op in de kast naast de voordeur. Bewaar daarnaast spullen waar je ze gebruikt. Dat klinkt als een open deur, maar het gaat vaak fout. Mensen hebben vaak meerdere plekken voor dezelfde items, waardoor je alsnog altijd aan het zoeken bent!

Gebruik manden en kratten voor losse spullen

Ouders herkennen vast wel dat ze altijd aan het opruimen zijn in huis. Kleren, boeken, speelgoed, knutselspullen, het zwerft altijd ergens door huis. De oplossing? Gebruik manden en kratten voor het organiseren en opruimen van spullen die vaak worden gebruikt. Het voordeel is dat je direct alle spullen in een mand of krat kan doen en je huis ziet er weer opgeruimd uit. Daarnaast heb je een ruime keuze uit kratten en manden waardoor ze ook dienstdoen als leuk decoratie item. Kies voor manden met texturen en kleuren die passen bij je interieurstijl. Gevlochten rieten manden zorgen voor een naturel en boho-uitstraling, terwijl metalen draadmanden perfect passen binnen een stoer huis.

Ben je fan van haken? Maak zelf dan kleurrijke manden voor in huis. Het mandenset Brooklyn en Manhattan is ideaal voor opbergen van diverse spullen. Je maakt direct 2 verschillende manden. De mand Kitty is super handig voor opbergen van speelgoed. Dankzij de leren hengels verplaats je de mand gemakkelijk van de ene ruimte naar de andere. Ook de ronde mand Monet is voorzien van handige (houten) hengsels.

Gehaakte manden met chunky garen

Maak opruimen tot je nieuwe routine

Opruimen hoeft niet vervelend zijn. Je kan er zelfs een leuke activiteit van maken door samen met je gezin er een spelletje van te maken. Daarnaast is het slim om van opruimen een gewoonte te maken. Doe elke avond een snel rondje door het huis om op te ruimen. Gooi alle losliggende kleding in de wasmand, doe de vaat in de vaatwasser en ruim spullen op die her en der door het huis liggen. Of het gaat om kleren, speelgoed, knutselspullen of tuingereedschap, het is fijn als alles opgeruimd is en een eigen plekje heeft. Zo kun je altijd gauw vinden wat je nodig hebt en geniet jij van een opgeruimd huis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *