Handwerken, vaak wordt het gezien als een hobby voor vrouwen. Het leggen van knopen, fröbelen met touw of het maken van gehaakte accessoires; typische vrouwendingen. Stereotiep? Ja. De waarheid? Nee. Haken en macramé is lang niet meer alleen geschikt voor vrouwen. Ook mannen vinden het leuk om bezig te zijn met haken en macramé. Hoewel de meeste mannen er misschien niet mee te koop lopen, zijn er toch genoeg mannen te vinden die graag bezig zijn met haken of het leggen van knopen in garen. Wij vonden een aantal mannen die graag mooie dingen maken met het garen van Huisje van Katoen. Waarom zijn ze begonnen met handwerken? Wat hebben ze gemaakt en wat vinden ze zo leuk aan handwerken? Je snapt het al. We vroegen deze mannen het hemd van het lijf.

handwerkende mannen

Het begin van een hobby
Waar de een handwerken al vroeg in de vingers had, kwam de ander er pas later achter. Robert- Jan (56 jaar) kwam al vroeg in aanraking met handwerken. Als kind was hij altijd al bezig met touwtjes knopen. Hij leerde van zijn beide opa’s om allerlei knopen te maken, knopen die in de visserij en bij de marine werden gebruikt. Van zijn moeder kreeg hij het knopen met macramékoorden mee. Michael (38 jaar) kwam 10 jaar geleden via zijn buurvrouw in aanraking met handwerken. Zijn buurvrouw leerde hem de basis van haken en breien. Filmpjes op het internet en YouTube zorgde ervoor dat hij zijn kennis en kunde verbreedde. San (74 jaar) kwam er pas een paar jaar geleden achter. Hij begon met borduren van een healing mandala in kruissteek en ontdekte hoe leuk borduren is.

Robert vertelt dat hij een aantal jaren geleden weer begonnen is met het knopen. “Ongeveer 18 jaar geleden kreeg ik problemen met mijn rug waardoor ik werd afgekeurd. Ik ben toen gaan kijken wat ik leuk vond om te doen. Doordat ik vroeger al veel met knopen bezig was, leek me het leuk om daar wat mee te gaan doen.” Hij is eerst begonnen met het knopen van armbandjes en halsbanden voor zijn hond. Nadat hij een tijdje verschillende armbandjes had geknoopt was het tijd voor wat anders. Robert kwam (weer) uit bij macramé. Net zo als bij Michael vormde filmpjes op Youtube en informatie op het internet een goede informatiebron voor het leren macrameeën.

Rust, ontspanning en mooie dingen maken
Als je vraagt aan de heren wat ze leuk vinden aan macrameeën, haken of breien, hebben alle mannen een andere reden. Maar er is een gelijkenis. Ze vinden het allemaal een ontspannen bezigheid. Voor San is het een ontspannen moment, een moment waarop hij rust vindt, terwijl hij gelijktijdig mooie dingen maakt. Dat geldt ook voor Michael. “Tijdens handwerken zit ik echt in mijn eigen bubbel en vergeet ik alle drukte. Ik kan hierdoor heerlijk ontspannen.” Michael kan zijn creativiteit kwijt in deze hobby. Van het garen uitzoeken voor een nieuw project, de kleuren tot het maken van een project. “Het geeft gewoon een enorm gelukkig gevoel om zo creatief bezig te kunnen zijn.” Ook Robert houdt ervan om mooie dingen te creëren. “Het leuke van macrameeën vind ik dat het resultaat steeds beter wordt. Ook ga je keuzes maken in wat je wel en beter niet kunt maken. In begin begon ik met kleine dingen. Ik heb vanaf toen een aantal tassen geknoopt en een paar grote wandkleden voor onszelf en familie. Later kwamen er steeds nieuw projecten bij”.

handwerkende meneer

Van borduren tot haken van tassen en wandkleden
De projecten van de mannen lopen uiteen. Zo houdt San zich graag bezig met 3D- borduren of naald schilderen. Robert gaat voor de grotere projecten. Zoals bijvoorbeeld het wandkleed in zes verschillende kleuren. “Ik heb een wandkleed gemaakt aan de hand van een foto die was bewerkt naar pixels. Elke pixel had een aparte kleurcode. Er zat heel veel werk in, ongeveer 6000 knopen. Maar het resultaat mag er zijn!”. Na het maken van zijn eerste wandkleed heeft hij de smaak te pakken. Hij heeft al verschillende wandkleden gemaakt en is nu van plan om een groot wandkleed te gaan maken met de kleuren uit hun woonkamer. Voor Michael maakt het niks uit wat de grootte is van het project. Van kledingstukken, wandhangers, tassen, knuffels, mandala’s tot dekens. Hij vindt het leuk om verschillende projecten te maken. “Geef mij draad en naald en ik maak van alles.”

Wees trots op wat je maakt
Handwerken werd in het verleden door heel veel mannen gedaan. Tegenwoordig hangt het stigma eraan dat het iets is voor vrouwen. Dat vinden de mannen allemaal onzin. Robert vertelt dat hij een keer op een markt heeft gestaan om macramé en haakprojecten te verkopen. “Het leverde niet echt heel veel op, behalve het plezier van het vertellen dat jij, een man, alles hebt gemaakt en niet je vrouw”. Daar is Michael het helemaal mee eens. “Zolang je plezier beleeft aan een hobby, moet je dit ook trots kunnen laten zien. Veel vrouwen vinden het juist geweldig ook om te zien als mannen handwerken, dus gewoon alles laten zien.”

handwerkende mannen

Een handige tip
Lieve mannen, we geven jullie daarom een tip: doe gewoon wat je leuk vindt en wordt daar steeds beter in. Op Pinterest, Youtube vind je genoeg filmpjes en handleidingen hoe je kunt starten met macramé en haken. Experimenteer met verschillend soort garen en bekijk wat jij het fijnst vindt om mee te werken. En start je met een DIY-pakket van Huisje van Katoen, dan heb je direct alles bij de hand om je eerste project te maken. En ben je benieuwd wat andere mannen graag maken? Lees dan onze tweede blog over mannen die handwerken.

6 reacties op “Handwerken, ook voor ‘stoere’ mannen

 1. Migiel van den Bosch zegt:

  Beste Yvonne en Wendy.
  Handwerken is absoluut ook voor de man, stoer of niet stoer.
  Ik, man, ben elke dag lekker aan het Handwerken.
  Ik haak, macrame, maak paracoord en microcord armbanden, ik naai kleding en maak sieraden van jumpringen.
  Niets is zo ontspannend dan lekker Handwerken.
  Het maakt niet uit waar ik ben, ik heb altijd wel wat handwerk bij.
  Volgende week gaan mijn echtgenoot en ik lekker naar Griekenland en ik lig lekker 2 weken aan het zwembad te haken.
  Het maakt mij niet uit wat anderen ervan vinden maar voor mij is dit pure ontspanning.
  Dankzij PTSS door oorlogstrauma (opgelopen tijdens een VN vredesmissies tijdens de Bosnië oorlog) ben ik gaan Handwerken en dit Handwerken is het beste wat PTSS voortgebracht heeft.
  Dus mannen van Nederland, stop met de zoogenaamde “mannendingen”, kom achter die spelcomputer vandaan en pak een bol wol, een haak of breinaald en ga echt ontspannen.

  • Yvonne van Drunen zegt:

   Wat fijn dat je reageert Migiel, ik denk dat vele mannen het met je eens zijn en hopen dat het stigma zal verdwijnen en het net zo normaal is om een hakende man aan het zwembad te zien zitten. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik als hakende vrouw aan een zwembad ook nog wel eens bekeken wordt. Wellicht handwerkende mensen in het openbaar een mooi thema voor een volgend blog :-).
   Maar ontzettend fijn dat je een manier hebt gevonden om PTSS ter verlichten/er beter om te kunnen gaan. Ik kan alleen maar zeggen: Ga zo door, ook met het van je laten horen Migiel.
   Dank namens Yvonne van Wendy

 2. Ilona Knevel zegt:

  Superleuk stuk om te lezen.
  Ik heb een beste poos in een revalidatie traject gezeten in een militair revalidatie centrum. En daar waren zat mannen die handwerken ook ontspannend en leuk vonden. Vond dat zo tof om te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *