In het eerste deel van onze blog vroegen we al een aantal mannen het hemd van het lijf. Stoere mannen, die met veel plezier handwerken. En nu denk je misschien: ‘stoere mannen die handwerken, daar zijn er vast niet veel van’. En daar kan je nog wel eens ongelijk in hebben. Want wij vonden nog paar leuke mannen die leuke projecten met naald en draad maken. En wij kunnen zeggen: dat zijn echt niet allemaal de meest simpele projecten. Ook nu zijn we weer benieuwd.  Waarom zijn ze begonnen met handwerken? Wat hebben ze gemaakt en wat vinden ze zo leuk aan handwerken? De enthousiaste – handwerkende – mannen, vertellen er graag over.

Renée (62 jaar) heeft de liefde voor breien en haken geërfd van zijn moeder. ‘Mijn moeder maakte vroeger altijd al kleding en was ook aan het breien. Dat leek mij zo leuk dat ze mij dat heeft geleerd. Daarnaast heeft ze mij ook geleerd om te borduren.” Steef (26 jaar) kwam per toeval in aanraking met handwerken. Hij was op zoek naar een hobby die hem rust kon geven en kwam bij haken uit.  ‘Normaal begint iedereen met het leren van de basissteken en een proeflapje. Dat was bij mij wel degelijk anders. Ik ontdekte de wereld van Amigurumi, dat moest en zou ik kunnen. Na 1 YouTube filmpje te hebben bekeken, was ik om. Twee dagen later had ik mijn eerste knuffel klaar. En die was mooi en strak gehaakt.”

handwerkende man

Een creatief aspect
Robert (42 jaar) en Arjan begonnen allebei met handwerken omdat ze het creatieve aspect in hun leven misten. Robert wisselde van een creatieve baan naar een kantoorbaan. Hij kwam erachter dat hij zijn creativiteit niet meer kwijt kon in zijn baan. Hij begon met tekenen, fotografie en fotobewerking. Dat hij op haken als hobby stuitte was eigenlijk toevallig. “In 2015 ging een collega met zwangerschapsverlof en ik wilde een cadeautje voor haar regelen. Als ik dat online wilde bestellen kon dat alleen vanuit Amerika en dan zou het niet meer op tijd aankomen. Na wat Google-werk zag ik dat ik het figuurtje, een Jigglypuff, ook kon haken. Vervolgens ben ik wol gaan kopen en ben begonnen aan het patroon”. Sindsdien is hij nooit meer opgehouden met haken. Arjan kwam een keer thuis van het winkelen met een haakboekje voor knuffels haken. “Dit wilde ik gewoon eens proberen. Nu moet ik toegeven dat dat toen wel wat makkelijker gezegd dan gedaan was.” Toch heeft het eerste project hem niet doen afhaken. Na bekijken van filmpjes op YouTube heeft hij het zichzelf aangeleerd om te haken.

Rustgevend of creativiteit opwekken
De voldoening die haken of macramé geeft is voor iedereen anders, zo ook voor deze mannen. Voor Steef is het echt een rustmoment. “Haken geeft mij de meeste ontspanning”. Datzelfde geldt voor Renée, handwerken geeft hem rust in zijn hoofd. “Het is om te ontspannen, daarom maak ik ook geen moeilijke projecten. En het is makkelijk. Ik kan het overal doen, thuis of op vakantie. Het is makkelijker mee te nemen als hout en een gereedschapskist”. Voor Arjan is het juist een manier om zijn fantasie tot leven te wekken. Hij is gek op knuffels en dankzij haken kan hij alle soorten knuffels maken die hij leuk vindt. Ook Robert geniet ervan hoe vanuit een bolletje katoen door middel van het haken een figuurtje ontstaat. Doordat er een grote variëteit is aan mooie patronen kan hij eindeloos blijven handwerken. Daarnaast vindt hij het leuk om de gemaakte knuffels cadeau te doen. ‘Met een kleine aanpassing kan ik het knuffeltje heel persoonlijk maken. De verraste gezichten die je dan ziet, dat is ook enorm genieten!”

handwerkende man

Variatie in projecten
Waar de een zich richt op het maken van knuffels is de ander de tel kwijt geraakt met wat hij allemaal heeft gemaakt. Arjan maakt vooral knuffels voor baby’s en kinderen. “De laatste tijd ben ik vooral elfen, trollen en feeën aan het haken. Hier heb ik een magazine voor uitgegeven vol met patronen van deze leuke wezentjes. Een kleine fantasiewereld om zelf te haken. Ik ben er dol op”.  Renée maakt graag projecten waarbij hij niet hoeft na te denken. “Vroeger breide ik veel in de nachtdiensten om wakker te blijven als het rustig was”. Zo heeft hij verschillende truien gemaakt, een deken en een spencer. Robert maakt niet alleen grappige figuurtjes van garen, ook verzint hij er een heel verhaal erbij. Samen met een foto zet hij zijn creatieve verzinsels op Instagram. En voor Steef is niks te gek. Van woonaccessoires, amigurumi tot freeform haken, en sjaals haken zonder patronen. Hij haakt alles wat los en vast zit.

Niets is te gek
Handwerkende mannen, sommige vinden het nog steeds raar om te zien. En daar snapt Steef dus helemaal niks van. “Handwerken is oorspronkelijk door mannen begonnen. Waarom mensen het nog steeds zo verbazingwekkend vinden als een man zit te handwerken in openbaar? Dat blijft mij een raadsel. Doe het ook lekker in het openbaar en trek je niks aan van de (vaak) vele negatieve reacties. Wees trots op wat je doet”. En die mening delen de andere heren ook. Het is helemaal niet gek als mannen creatief zijn met hun handen. “Doe gewoon wat je leuk vindt, niets is te gek dus een hakende man ook niet”, adus Arjan. Dus mannen, ga gewoon aan de slag met haken, macramé of breien. Wees niet bang om het te laten zien. Want, mannen die handwerken zijn gewoon harstikke stoere mannen!


Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Huisje van Katoen
Average rating:  
 0 reviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *