Zelf kroonluchters haken

Al sinds de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw is haken razend populair. Tafelkleden, gordijnen of voor dekens: deze handwerktechniek werd overal voor gebruikt. Tegenwoordig is haken ook perfect voor maken van woonaccessoires. Een van de meest gehaakte woonaccessoires zijn kroonluchters. Je heb ze in allerlei vormen en maten, van kleine lampionnetjes tot grote kroonluchters die de show stelen boven je eettafel, in je staapkamer of in je tuin. Wil jij een gehaakt kroonluchter zelf maken? Ga dan aan de slag en haak de meest prachtige projecten voor in je huiskamer, gang, slaapkamer of tuin. We lichten er een aantal voor je uit.

Kroonluchters met franjes

Wanneer je denkt aan kroonluchters denk je vaak aan imposante grote lampen met diverse armen en fittingen. Maar dat is bij gehaakte kroonluchters helemaal niet het geval. De meeste gehaakte kroonluchters hebben een soort piramide vorm, smal van boven en wijd uitlopend naar beneden. Hou jij ook van tierlantijntjes en franjes? Dan zit je met gehaakte kroonluchter helemaal goed. Zo zijn er veel gehaakte kroonluchters die rondom de eerste ring een rand met gehaakte lusjes of franjes hebben. Deze gehaakte kroonluchter Jasmijn heeft het allebei. Je kunt bij deze kroonluchter kiezen of je voor franjes gaat of voor de sliert met bloemen of kleine kroontjes, net wat je er zelf in ziet.

dil pakket kroonluchter haken

Bohemian kroonluchters

Deze kroonluchters kenmerken zich door eenvoud. Geen franjes of strikjes maar een mooi eenvoudig gehaakt patroon. Met een bohemian kroonluchter creëer je een gezellig Ibiza sfeertje in je huis en/of tuin. Ze doen niet alleen dienst als versiering maar werken ook perfect als sfeerverlichting. Heb je bijvoorbeeld een hoog plafond dan is het mooi om er meerdere kroonluchters in dezelfde kleur op te hangen. Zo is die lege ruimte meteen op een leuke manier gevuld. Hang een peertje in het midden en de  bohemian kroonluchter fungeert als sfeerlicht. In de avond zal dit een prachtig lichteffect geven door het eenvoudige opengewerkte patroon. Voorbeelden van bohemian kroonluchters zijn Boho en Britt.   (en hiervan is zelfs een gratis haakpatroon op de Facebookgroep welke onderstaand vermeld wordt)

Gehaakte kroonluchter Britt

Kleine kroonluchters

Kroonluchters hoeven niet altijd groot te zijn om op te vallen. Kleine kroonluchter kunnen ook de show stelen als je ze in een zithoek of onder de veranda hangt. Daarnaast zijn ze ook ideaal als je bijvoorbeeld maar een kleine eettafel hebt of niet zoveel ruimte, of wat dacht je ervan om er bedlampjes van te maken? Het leuke aan gehaakte kleine kroonluchters is dat je ze bijvoorbeeld in tweetallen kunt ophangen. De Valentijn kroonluchters zijn daar een voorbeeld van. Deze schattige kroonluchters maak je dan ook direct in tweetallen.

gehaakte kroonluchter valentijn

Kroonluchters in rood-wit-blauw

Een gehaakte kroonluchter hoef je niet altijd boven een tafel op te hangen. Hij kan ook dienstdoen als versiering. Helemaal leuk als de kroonluchter in verschillende kleuren is gemaakt. Haak bijvoorbeeld de Jasmijn kroonluchter in het rood-wit-blauw. Zo wordt deze kroonluchter de perfecte versiering om je huis of tuin tijdens Koningsdag en Bevrijdingsdag te versieren. De grote XL versie kan je zelfs aan de vlaggenstok hangen, dat is weer eens iets anders dan de Nederlandse vlag.

Gehaakte lampionnetjes voor buiten

Niets is zo leuk om tijdens een zwoele zomeravond nog lekker lang buiten te zitten. Zodra het donker wordt steek je een paar kaarsen aan of zet je een lampje aan. Hoe leuk is het dan als je een zelfgemaakt lampionnetje kan ‘aansteken’? Je kan ook heel gemakkelijk zelf lampionnetjes haken. Met een aantal kleine lampionnetjes vrolijk je direct je tuin, terras of balkon op. Gehaakte lampionnetjes kan je in alle kleuren van de regenboog maken. Net wat jij leuk vindt. De macarons van Huisje van Katoen zijn een echte bestseller, je ziet ze overal in tuinen, huizen of op campings hangen. Zo zie je, er zijn genoeg soorten verschillende gehaakte kroonluchter om te haken. Pak snel je haaknaald erbij en start met een kroonluchter haken!

gehaakte macarons

Kunnen de gehaakte kroonluchters buiten blijven hangen?

Jazeker kan dat. Met het garen en ringen zal niets gebeuren, het kan uiteraard wel vies worden of verkleuren net als met alles wat buiten hangt. Uit jarenlange ervaring weten wij dat kroonluchters in de tuin wel 3 jaar meekunnen. En dan is het toch tijd voor weer een andere gehaakte kroonluchter.

PS: Heb je nog hulp nodig met haken van kroonluchters of wil je ideeën opdoen? Er zijn 2 magazines over gehaakte kroonluchters waar je een tal van patronen voor kroonluchters en andere leuke lampen vindt. Daarnaast is er een Facebook groep ‘Gehaakte Kroonlcuchters’ waar je tips en tricks kunt vinden, inspiratie opdoen en hulp kunt vragen als je er niet uitkomt.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Huisje van Katoen
Average rating:  
 0 reviews

Een reactie op “Gehaakte kroonluchters zelf maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *