Huisje van Katoen werkt samen met een aantal verschillende ontwerpers.  In een serie van blogs stellen we deze ontwerpers aan je voor.
Leuk voor jou om te zien wie er achter die toffe projecten zit toch?!

 

Een gastblog voor Huisje van Katoen, hoe leuk is dat?

Ik zal mij even voorstellen; ik ben Antoinette van Schaik, grafisch vormgever, al jaren samen met Gert, moeder van twee kinderen, Bart en Femke, beiden uit huis. Sinds 2,5 jaar hebben we Sjef, die natuurlijk de liefste en leukste kater is van de hele wereld.

foto gastblogger Antoinette van Schaik

Als kind was ik al graag mijn handen bezig en dat doe ik nog steeds graag. Er gaat bijna geen dag voorbij dat ik niet een haak-of breinaald heb vastgehouden.

Sinds 2011 blog ik onder de naam “Wat maakt ze nu weer?” Ooit met bloggen begonnen als een soort dagboek van alle dingen die ik maakte. En na al die jaren is het nog steeds leuk om even iets op te zoeken of gewoon eens te bladeren. Dan zie je dat er periodes zijn dat ik heel veel tasjes naaide voor alle baby’s en peuters die werden geboren, of dat ik volop schaar-etuitjes maakte van restjes leer.

Ontwerpen

Een jaar of 5 geleden kreeg ik een bol Barbante in het sneeuwwit van Yvonne met de vraag om er iets mee te haken. Ik had iets in mijn hoofd en dat is het ook geworden: de kroonluchter Britt. Britt hangt nog altijd in mijn werkkamer. Een eenvoudige vorm, strakke belijning en een mooi schaduwspel op de muren als het licht aangaat. (Britt is als gratis haakpatroon te downloaden op mijn website)

Gehaakte kroonluchter Britt

Ik ontwierp nog een paar kroonluchters, we deden een paar CAL’s als de Valentijn, de Jasmijn, de Belle en de Yuultje.

Gehaakte kroonluchters Jasmijn Gehaakte kroonluchter Valentijn

Na verschillende gehaakte kroonluchters te hebben ontworpen begon het te kriebelen, hoe gaaf zou het zijn als er een boek of een magazine zou komen met allerlei nieuwe ontwerpen. Een boek, dat was iets te hoog gegrepen, een magazine kwam er wel. 7 verschillende ontwerpen maken, de beschrijvingen, de diagrammen, testen, de fotografie met mijn dochter als fotograaf en dan het vormgeven en laten drukken. Nog een paar jaar later is er een tweede magazine dat officieel 22 april is uitgekomen. Nu met 9 patronen, van een schemerlampje, hanglamp, schattige kleine lampionnetjes en natuurlijk ook echte gehaakte kroonluchters.

Inspiratie

Ik haal veel inspiratie uit de wat oudere handwerkbladen als de Ariadne, vt-wonen en handwerkboeken uit de kringloop, soms vind je echt pareltjes van boeken.

Er slingeren altijd notitieboekjes rond waar ik een snel schetsje in kan tekenen als ik een ideetje krijg. Soms staat datzelfde idee nog maanden te sudderen, soms is het er heel snel.

Boekjes 1 - Huisje van Katoen Foto van schetsboekje

Het ontwerp van de hanglamp Swann is er zo’n een die een aanloop nodig had. Als je dan eenmaal gaat haken dan is het naast een aantrekkelijk patroon verzinnen ook een uitdaging om het passend om de ringen te krijgen. Dat is heel vaak uithalen en opnieuw beginnen. Bij Swann heeft de buitenste ring een waaier- en honingraatachtig patroon, de binnenste ring is wat simpeler, want die wordt toch grotendeels afgedekt door de buitenste ring. Het zou ook een ideaal ontwerp zijn omdat je het haakwerk over een plafonnière zou kunnen schuiven en vastmaken. (Je raad het al, ik heb een hekel aan plafonnières). Maar ook boven een tafel kan deze Swann heel goed hangen.

Gehaakte plafonnière barbante Swann plafond 3 - Huisje van Katoen Swann tuin 10 - Huisje van Katoen

Ik hoop je een beetje te hebben geïnspireerd met deze gast blog!

Blog:               antoinettevanschaik.blogspot.com

Instagram:      wat_maakt_ze_nu_weer   /    gehaakte_kroonluchters

Webshop:       www.gehaaktekroonluchter.nl

3 reacties op “Even voorstellen: ontwerpster kroonluchters Antoinette van Schaik

  1. Margje zegt:

    Ik zit een half jaar on Spanje en zag iemand een kroonluchter haken zou heel graag uw baden met allerlei voorbeelden en beschrijvingen willen hebben als ik weer in Nederland ben Natuurlijk betaal ik ze dan Of kan ik een abonnement krijgen ik hoor het wel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *