Macramé is een eeuwenoude techniek waarbij je door middel van knopen prachtige decoratieve objecten kunt maken, zoals plantenhangers, wandkleden en armbandjes. Starten met macramé kan echter best lastig zijn als je niet weet waar je moet beginnen en waar je op moet letten. In deze blog geven we je daarom handige 5 tips en vertellen we je alles wat je moet weten om om te starten met macramé. Van inspiratie opdoen tot het knippen van macramé draden: we hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet als je gaat starten met macramé.

Tip 1: Volg een workshop of bekijk video tutorials

Ben je nieuw in de wereld van knopen, dan vraag je je vast af waar je moet beginnen. Starten met macramé kan op verschillende manieren. Youtube en Pinterest vormen een grote inspiratiebron. Je vindt hier filmpjes van voorbeeldprojecten en video’s waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een weitasknoop of een bovenhandse knoop maakt. Vind je het spannend of ingewikkeld, dan kan je ook een workshop volgen. Dat kan ook fijn zijn bij starten met macramé. Dan staat er iemand naast je die je laat zien wat je moet doen of corrigeert als je het niet goed doet. Vind je geen workshop in de buurt? Stel dan je vraag in de Facebook groep: macramé beginners en gevorderden.

Tip 2: Blijf oefenen

Zoals bij alles: het begin is lastig, ook bij starten met macramé. Om het knopen in de vingers te krijgen is het vooral een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen. Koop daarvoor niet te duur macramé koord. Immers, de eerste oefenprojecten zijn wellicht geen werkjes die je boven de schouw ophangt. Het is bij macramé belangrijk dat je weet hoe je knoopt, wat het garen doet en dat je zelf ervaart hoe je links en rechts anders knoopt. Wanneer je de slag te pakken hebt kan je aan een groter of meer uitdagend project beginnen.

Tip 3: Probeer verschillende projecten uit

Als je gaat starten met macramé vraag je je vast af of macramé moeilijk is. Deze vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Wanneer je nog nooit een project hebt geknoopt, kan alles een uitdaging zijn. Daarnaast ligt het er ook aan hoe snel je iets oppikt. Kan je goed patronen lezen of weet jij de weg te vinden op YouTube zodat je een knoop op kunt zoeken als je er niet uitkomt? Wij kunnen zeggen dat iets makkelijk is, maar dat kan voor jou anders zijn. Andersom kan het ook, wij vinden iets heel lastig wat voor jou appeltje eitje is. Daarom is het vooral oefenen en uitproberen, dan kan je zelf ervaren of macrameeën moeilijk of makkelijk is.

Tip 4: Lees het patroon eerst goed door

Je hebt het knopen in de vingers, een project bedacht om te maken en de benodigdheden binnen. Ga je een project met een patroon maken? Lees dan eerst het patroon goed door voordat je aan de slag gaat. Mocht je iets verkeerds gelezen hebben en je hebt de draden al geknipt, dan is er geen weg meer terug als je de verkeerde maten hebt geknipt. En dat zou zonde zijn van het garen. Gelukkig is er geen man overboord als je toch de draden verkeerd hebt geknipt. Met restjes draad kan je ook andere dingen maken, zoals sleutelhangers. Daarnaast zijn er genoeg projecten waar je niet zulke hele lange draden voor nodig hebt die je prima met restjes kunt knopen.

Tip 5: Draden recht afknippen

Wil je de onderkant van een wandkleed, kussen of tas recht afknippen? Leg dan je werk neer op een vlakke ondergrond. Plak 1 lange strook schilderstap op de gewenste lengte en knip in 1x alles recht af. Moet je draden langs een spiegel (of een andere ronde vorm) afknippen? Pak of knip iets op maat wat de afmeting van de lengte van de slieren moet zijn die overblijven. Dit leg je elke keer tegen de spiegel aan en knipt vervolgens de draden op de juiste maat.

Tip 6: Handige trucjes bij starten met macramé

Bij het starten met macrameeën is het altijd even uitvogelen wat handig werkt. Wij geven je alvast een aantal handige tips:

  • Bij projecten met hele lange draden is het handig om de draden een stuk te wikkelen en vast te maken met een elastiekje. Zo hoef je niet elk draad met al zijn meters door te halen.
  • Gebruik je dikker garen dan in het patroon vermeld staat, dan moeten de draden ook langer zijn dan in het patroon vermeld staat. Hoeveel langer is helaas niet te zeggen, dat is per project verschillend.
  • Raak je in de knoop? Als je niet weet hoe je een bepaalde knoop moet knopen kun je het opzoeken op YouTube. Type de Nederlandse of Engelstalige naam van de knoop in en je vindt verschillende video’s.
  • Als je schildertape aan het uiteinde van het garen plakt voorkom je dat het koord gaat rafelen
  • Ga je een project maken met lange draden zoals bijvoorbeeld een vliegengordijn? Dan is het handig om jouw project aan een lange stok of kleerhanger te hangen. In onze blog over de 8 belangrijkste materialen voor macramé worden verschillende tips en trucs genoemd.

Insiders tip: Hoe krijg je het draad door de opening van een kraal?

Je hebt al diverse macramé projecten gemaakt. Nu heb je een project met kralen. Hoe krijg je nu gemakkelijk een draad door de opening van een kraal? We geven je een handige insiders tip. Je kunt dit doen met een vuilniszak binder of met vissersdraad. Hoe makkelijker het gaat hoe minder strak de kraal zal zitten. Het mag best wat moeite kosten om het draad (of de draden) door de opening te krijgen.  Ook kun je de opening van een kraal groter maken met een boor of een vijl. Dit doe je als het draad er echt niet door heen kan.

hoe krijg je draad door de opening van een kraal

Aan de slag met een DIY-pakket

Zoals we net al zeiden is starten met macramé een kwestie van oefenen. Bij Huisje van Katoen hebben we verschillende DIY-pakketten, speciaal voor beginners. In deze pakketten vind je alle benodigdheden, garen en een patroon om direct aan de slag te gaan. Je hoeft het wiel dus niet zelf uit te vinden. Zo is de sleutelhanger Knot super leuk om te maken als je gaat starten met macramé. Of wat dacht je van de plantenhanger Minty? Ook de macramé spiegel Ibiza is leuk project voor een beginneling. En wanneer je eenmaal door het macramé virus bent bevangen, dan zijn er nog tal van andere leuke DIY-projecten om te maken.

Huisje van Katoen
Average rating:  
 0 reviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *