Heb je ook een verzameling van oude restjes garen die je niet kunt weggooien, maar waar je geen groot project mee kunt maken? Je bent niet de enige! Veel macramé- en haakliefhebbers hebben een lade vol met verschillende kleuren en lengtes garen die overblijven na het afronden van een project. Gelukkig hoef je het niet weg te gooien. Ook met restjes garen kan je leuke nieuwe items maken. In deze blog delen we vijf ideeën om oude restjes garen nieuw leven in te blazen.

Hoe bewaar je restjes garen?

Heb jij een overvolle la met restjes garen? Dan is het soms nog een hele klus om het juiste garen uit te zoeken. Sorteer de restjes op kleur en bewaar ze in aparte containers of zakken. Dit maakt het gemakkelijker om de juiste kleuren te vinden wanneer je aan een nieuw project begint. Zorg ervoor dat je de restjes labelt met de naam van het garen en de kleur. Onthoud wel dat garen na verloop van tijd kan vervagen of van kleur kan veranderen. Als je een oud restje draad gebruikt voor een nieuw project, vergelijk het dan met het nieuwe garen om te zorgen dat de kleuren goed bij elkaar passen.

Mandala’s en dromenvangers maken

Denk je dat je mandala’s en dromenvangers alleen kunt maken met grote bollen garen? Dan heb je het mis. Juist mandala’s of dromenvangers zijn ideaal voor restjes garen. Je kan verschillende gekleurde restjes garen kiezen om een kleurrijke mandala te creëren die je aan de muur kunt hangen of als onderzetter kunt gebruiken. Ook kan je een dromenvanger versieren met kleine gehaakte elementen, zoals bloemen of sterren, gemaakt van het overgebleven garen.

Dromenvanger An goed voor restjes garen

Dromenvanger An

Een voorbeeld van een dromervanger die je kan versieren met gehaakte elementen is de dromervanger An. Deze dromenvanger heeft al tierlantijntjes en kralen aan de onderkant, maar je kunt gemakkelijk nog wat elementen toevoegen aan de ring.  

Met restjes garen een granny square deken

Ken je grootmoeders gehaakte deken nog? De Granny squares haaktechniek is daarop gebaseerd. Dit is een klassieke haaktechniek waarmee je heel gemakkelijk restjes garen op te gebruiken. Je kunt verschillende kleuren combineren om kleurrijke vierkanten te maken. Na verloop van tijd kun je al deze vierkanten aan elkaar haken om een prachtige deken te creëren. Het leuke aan granny square dekens is dat je voortdurend nieuwe vierkanten kunt toevoegen naarmate je meer restjes garen verzamelt, waardoor de deken steeds groter wordt.

Amigurumi knuffels haken of schattige gnomen knopen

Amigurumi is de kunst van het haken of breien van schattige kleine knuffels en poppen. Deze kleine projecten zijn perfect voor het gebruik van restjes garen, omdat ze niet veel garen vereisen. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten en schattige dieren, personages of fantasiefiguren maken.

macramé gnoom

Klein schattige gnomen knopen met restjes garen

Restje garen kun je ook gebruiken voor het knopen van kleine projecten, zoals gnomen. Gnomen hebben wel iets weg van Amigurumi knuffels. Je maakt namelijk ook van die schattige fantasiefiguren. Voor de kerst kan je bijvoorbeeld de gnomen knopen. Koop 1 bolletje garen en daarna krijg je het patroon voor gnomen toegestuurd. Met dit patroon kun je alle kanten op. En met de restjes die je thuis hebt liggen kun je superleuke combinaties maken.

Sleutelhangers en tashangers maken

Als je op zoek bent naar kleine, snelle projecten om je restjes garen te gebruiken zijn sleutelhangers en tashangers ideaal. Je kunt deze accessoires in allerlei vormen en maten maken. Denk bijvoorbeeld aan de sleutelhanger Soul. Deze handige hanger heeft een haakje waardoor je hem gemakkelijk aan je tas bevestigt of aan de lus van je broek. Van sleutelhangers met kralen, franjes of met leren labels: er zijn genoeg mogelijkheden om keycords te maken  Met deze sleutelhangers vergeet je in ieder geval nooit meer jouw sleutels!

Gooi geen restjes garen weg

Oude restjes garen zijn te waardevol om zomaar weg te gooien. Met een beetje creativiteit en inspiratie kun je deze restjes omtoveren tot prachtige handgemaakte items. Of je nu kiest voor mandala’s, granny squares, amigurumi, of een sleutelhanger, er zijn eindeloze mogelijkheden om je restjes katoen te gebruiken. Denk ook eens aan een gestreepte sjaal, onderzetters of kussenslopen. Dus haal die lade met restjes tevoorschijn en begin met haken of macrameeën.

Huisje van Katoen
Average rating:  
 0 reviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *