Macramé is een hobby die voor iedereen geschikt is. Het grootste voordeel is dat je gemakkelijk zelf kan leren knopen en dat je niet direct heel veel benodigdheden hoeft aan te schaffen. Garen is natuurlijk onmisbaar, maar verder heb je niet heel veel materialen nodig. Wellicht heb je de meeste dingen gewoon thuis in de kast liggen. Wat zijn handige spullen die je heel goed kunt gebruiken bij beginnen met macramé en waar koop je deze? We zetten de meest voorkomende benodigdheden voor macramé op een rij.

Materialen die niet kunnen ontbreken bij beginnen met macramé

Als je gaat beginnen met macramé zijn er een aantal zaken die onmisbaar zijn bij het knopen. Allereerst een scherpe schaar. Met een goede, scherpe, schaar kan je de draden recht af knippen. Investeer in een goede scherpe stofschaar en gebruik deze ook alleen om garen en stof te knippen, zo blijft de schaar scherp. Daarnaast is een centimeter onmisbaar, immers je moet precies afmeten hoelang de draden moeten zijn. Met een kam, zakkammetje of metalen dierenkam kan je vervolgens je werk uit kammen. Ook is het gebruik van schilders tape handig. Hiermee beplak je de uiteinden van het garen, dit voorkomt dat het gaat rafelen. Schilders tape koop je bij een bouwmarkt of de Action.

Een kledingrek of S-haken

Ga je aan de slag met een project wat de hoogte in gaat, zoals een wandkleed of een vliegengordijn? Dan is het handig om je project op te hangen. Hiervoor kun je een (verstelbaar) kledingrek gebruiken. Aan dit rek kun je wandkleden, plantenhangers, kussens of tassen ophangen. Je koopt een verstelbaar kledingrek al voor zo’n 15 euro bij Blokker bijvoorbeeld. Ook S-haken zijn onmisbaar als je gaat beginnen met macramé. Je hangt de S-haken aan de stang van een kledingrek, daar hangt je een stok aan en je kunt gaan knopen. Een S-haak kan je bijvoorbeeld ook over een stoel hangen of een keukendeurtje. Pas wel op voor beschadigingen. S-haken vind je in een bouwmarkt of bijvoorbeeld bij de Action.

Voorwerpen om een klein macramé project op te hangen

Naast een kledingrek of S-haken zijn er nog andere voorwerpen waar je gemakkelijk jouw project op kan spelden. Voor kleine projecten kan een klein klembord heel handig zijn. Deze koop je bijvoorbeeld bij de HEMA. Wanneer je het lastig vind om een klein project staand op te zetten, kan je ook een kurken prikbord of onderzetter gebruiken en het project zittend op zetten. Zuignapjes met haakjes zijn ook ideaal. Deze kun je op de gewenste hoogte op ramen of glazen deuren plakken. Daarnaast kan je T-pins gebruiken in plaats van veiligheidsspelden. Vaak gebruik je deze niet zo heel vaak als je gaat beginnen met macramé en kan je ook kopen als je ze daadwerkelijk nodig hebt.

Houten takken

Voor sommige projecten zoals de plantenhanger Ristiki wordt een houten stok of tak gebruikt om het werk op te hangen. Houten takken hoef je niet perse te kopen. Je vindt ze in het bos, in een plantsoen of langs de weg. Als de takken droog zijn, kan je gemakkelijker de bast eraf halen. Met een schuurpapier of machine kun je eventuele grote oneffenheden er af schuren. Jouw project krijgt echt een vele mooiere uitstraling met een tak die je zelf hebt gevonden. Denk overigens niet alleen aan grote takken voor gebruiken in macramé projecten, ook kleine takken kun je gebruiken voor kleine wandhangers of voor het ophangen van een veer.

Garen aanschaffen voor beginnen met macramé

Als laatste heb je touw/garen/koord nodig als je gaat beginnen met macramé. Er zijn heel veel verschillende garens voor macramé. Het garen bepaalt de uitstraling van je project. Wanneer je een wandhanger maakt met gedraaid koord van 3 mm dik heeft deze een heel andere uitstraling dan als je diezelfde hanger met bijvoorbeeld Barbante XL maakt. Welk garen heb je nu precies nodig voor jouw project? In onze blog over macramé garen lees je welk garen voor welke projecten geschikt zijn. Wellicht kan je dan gemakkelijker een keuze maken welk garen je gaat kopen als je begint met macramé. De keuze voor het juiste garen blijft uiteindelijk persoonlijk en wat je zelf het prettigst vind om mee te macrameeën.

Bedenk wat je wilt knopen en begin met macramé

Met deze lijst heb je altijd een aantal basis benodigdheden voor het beginnen met macramé in huis. Uiteraard heb je niet alles wat we opgesomd hebben nodig, het kan ook per project verschillen. Uiteindelijk geldt: zolang je garen, een schaar en een idee hebt wat je wilt gaan knopen, kan je aan de slag.

Beginnen met macramé. Deze 8 materialen heb je nodig
Beginnen met macramé. Deze 8 materialen heb je nodig
Huisje van Katoen
Average rating:  
 0 reviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *